Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen

bespaar met je dak!

Energieprijzen blijven maar stijgen en het leven wordt steeds duurder. Daarom gaan er veel mensen op zoek naar manieren om te besparen. Sommige mensen vinden het een slim idee om hun verwarming wat lager te zetten en zo weinig mogelijk lichten te laten branden, om zo een beetje te besparen op hun verwarming- en energiekosten. Maar wat is nu een slimmer idee dan zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Zo kan jij immers zelf je energie opwekken en zo besparen op je energie- en verwarmingskosten, zonder dat je daarvoor in het donker koude moet lijden!

Photo_1617904337654

Subsidies voor het laten plaatsen van zonnepanelen

Om te kunnen besparen met zonnepanelen, moet je ze uiteraard eerst plaatsen. De plaatsing van zonnepanelen is een investering, maar gelukkig geven veel gemeentes je een duwtje in de rug. Dit doen ze bijvoorbeeld door middel van subsidies. Ga dus altijd na of je gemeente subsidies geeft aan inwoners die zonnepanelen wensen te plaatsen. Biedt jouw gemeente geen subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen? Dan kun je nog steeds rekenen op de Belastingendienst. Daar kun je immers je btw terugvragen, zo bespaar je al snel honderden euro’s.

Totale opbrengst van zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen wilt plaatsen, wil je uiteraard weten hoeveel dat zal opbrengen. Het berekenen van de totale opbrengst van zonnepanelen kan met de volgende formule: totale vermogen (in Wattpiek) x instralingsfactor = totale opbrengst van zonnepanelen. Let op: zonnepanelen leveren niet constant energie, je moet de uitkomst dus nog vermenigvuldigen met de benutte capaciteit. De gemiddelde benutte capaciteit in Nederland is 85%, maar uiteraard is dit verschillend voor elke installatie.

bereken snel en gemakkelijk hoeveel je zonnepanelen zullen opbrengen

Hoewel het op het eerste gezicht makkelijk lijkt om de bovenstaande formule te gebruiken, is dit niet zo simpel. Je moet de instralingsfactor immers nog berekenen, en dat is niet zo gemakkelijk. De instralingsfactor is namelijk afhankelijk van een heleboel zaken zoals de hellingshoek en de oriëntatie van je dak. Heb je hulp nodig om de totale opbrengst van je dak te berekenen? Gebruik dan de Zonnepanelen Calculator.

Hoeveel bespaar je per jaar met zonnepanelen?

Je hoort vaak dat je met zonnepanelen veel geld kunt besparen, maar hoeveel precies? Hoeveel je bespaart met zonnepanelen hangt natuurlijk af van hoeveel zonnepanelen je plaatst; wie 30 zonnepanelen plaatst zal uiteraard meer besparen dan iemand die er ‘maar’ 5 op zijn dak laat monteren. De kwaliteit van de zonnepanelen speelt ook een grote rol.

Laten we er nu eens concrete cijfers bijhalen: als je 10 zonnepanelen laat plaatsen bespaar je per jaar ongeveer €700.

Hoeveel bespaar je per maand met zonnepanelen?

Als je weet dat je met 10 zonnepanelen al snel zo’n € 700 per jaar bespaart, kun je hieruit ook afleiden hoeveel je dat per maand scheelt. Je kunt € 700 namelijk delen door 12 maanden en dan kom je uit op iets meer dan € 58. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo spectaculair, maar over een langere tijdspanne zoals bijvoorbeeld 5 jaar is dat een pak geld.

Let op: dit zijn voorbeelden, ook is de opbrengst van zonnepanelen afhankelijk van het aantal zonuren. In de zonnige zomermaanden zal je opbrengst dus veel hoger zijn dan in donkere wintermaanden.

Terugverdientijd zonnepanelen

Overal op aarde plaatsen verschillende mensen met dezelfde doelen zonnepanelen: een steentje bijdragen aan een beter milieu en terugverdienen aan de investering van het plaatsen van zonnepanelen.

Iedereen wilt daarom ook weten hoelang het zal duren vooraleer zij hun zonnepanelen terugverdiend zullen hebben. Helaas kunnen we hier niet zomaar een antwoord op geven. De terugverdientijd van zonnepanelen is immers voor iedereen verschillend en is afhankelijk van enkele factoren zoals de kost van de zonnepanelen en de opbrengst ervan.

Uiteraard is dat niet wat jij wilde horen, jij wenst concrete cijfers dus bij deze: gemiddeld doet een gezin er een kleine 10 jaar over om zijn zonnepanelen volledig terug te verdienen. Let op: dit is een gemiddelde, gebruik dus zeker de calculator om een beter idee te krijgen van hoelang jij erover zal doen om je zonnepanelen terug te verdienen.

Meer info?

In dit artikel kon je al veel lezen over hoe je kunt besparen met behulp van zonnepanelen. Wil je toch nog meer weten? Klik dan hier! Wil je meer over ons, onze diensten en onze visie weten? Klik dan ook zeker hier!

Rendement zonnepanelen per maand

Zoals we je hierboven al vertelden, is de opbrengst van zonnepanelen erg afhankelijk van het aantal zonuren. Zo zijn de maanden mei, juni en juli veel rendabeler dan de maanden november, december en januari. Dat komt uiteraard doordat de zon veel langer schijnt tijdens deze zonnige zomermaanden.

Maar hoe ziet de verdeling van het rendement van zonnepanelen per maand er eigenlijk uit? Hieronder vind je een grafiek die een realistische verdeling van de maandelijkse opbrengst van zonnepanelen weergeeft:

Contact

Dus, wil jij ook besparen met je dak door er zonnepanelen op te plaatsen? Neem dan nu contact met ons op, en dan bekijken we samen met jou wat we voor jou kunnen betekenen!

Heb je toch nog een vraag of heb je nood aan advies van een expert? Ook dan kun je ons gerust contacteren, en dan beantwoorden we je vragen zo snel mogelijk!