Zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak

De klimaatverandering valt bijna niet meer te ontkennen; de zeespiegel stijgt en het weer wordt extremer. Om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan, moeten we nu actie ondernemen. Dat kan door zonnepanelen te plaatsen, deze zijn niet enkel goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Zonnepanelen maken je huis namelijk niet enkel duurzamer, maar ook waardevoller. In deze blog bespreken we de mogelijkheden, en de plaatsing of montage van zonnepanelen op een plat dak.

Soms krijgen we de vraag: “Is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak?”. Uiteraard is dat mogelijk, zonnepanelen op een plat dak hebben zelfs veel voordelen! Op een plat dak kun je namelijk rekening houden met de val van de schaduw, kun je minder mooie en dus goedkopere panelen kopen aangezien ze toch (bijna) niet zichtbaar zijn en kun je zelf de opstelling naar de zon bepalen.

Photo_1615665886321

Zonnepanelen zonder ballast

Wanneer je zonnepanelen wilt plaatsen op je plat dak, kun je kiezen of je ballast wilt of niet. Ballast wordt  gebruikt om schade en wegwaaien te voorkomen. Vaak worden hiervoor tegels gebruikt, deze zorgen ervoor dat zonnepanelen stevig vastgehecht zijn aan het dak.

Je kunt er echter ook voor kiezen om je zonnepanelen ballastvrij te monteren. Maar hoe worden zonnepanelen ballastvrij toch nog stevig vastgehouden aan het dak? Dat kan door middel van dakankers, hiermee worden de zonnepanelen verankerd in het dak.

De ballastvrije montage van zonnepanelen kent enkele voordelen. Zo is de installatie een stuk lichter waardoor er geen of weinig druk is op de dakbedekking en de dakisolatie. Hoewel de installatie lichter is, beschermt een ballastvrije montage even goed als een montage met ballast.

Zonnepanelen plat dak: montage

Heb je besloten om zonnepanelen te plaatsen op je plat dak? Dan is het nu tijd voor de montage van je zonnepanelen! Bij de montage van je zonnepanelen zijn er enkele zaken waarop je moet letten en waarover nagedacht moet worden.

Oriëntatie

Heb je besloten om zonnepanelen te plaatsen op je plat dak? Dan is het nu tijd voor de montage van je zonnepanelen! Bij de montage van je zonnepanelen zijn er enkele zaken waarop je moet letten en waarover nagedacht moet worden.

De hellingshoek

Als je weet dat je met 10 zonnepanelen al snel zo’n € 700 per jaar bespaart, kun je hieruit ook afleiden hoeveel je dat per maand scheelt. Je kunt € 700 namelijk delen door 12 maanden en dan kom je uit op iets meer dan € 58. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo spectaculair, maar over een langere tijdspanne zoals bijvoorbeeld 5 jaar is dat een pak geld.

Afstand tussen rijen

Om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen elkaars zonlicht niet tegenhouden, moet je afstand houden tussen de rijen. Deze afstand mag echter niet te groot zijn want anders verlies je beschikbare ruimte, die je kunt gebruiken om andere zonnepanelen te plaatsen.

Afstand tot de rand van het dak

Last but not least wordt er bij de montage van zonnepanelen op een plat dak ook gedacht aan de afstand tot de dakrand. Deze afstand mag je zelf niet kiezen, en is bepaald door de wet. De wet zegt dat de afstand tot je dakrand minimum even groot is als de hoogte van je zonnepanelen. Heb je zonnepanelen die 55cm groot zijn? Dan moet die afstand dus minstens 55cm lang zijn.

Waarom ons?

Nu weet je al waarom je zonnepanelen op een plat dak zou moeten plaatsen, en hoe dat gedaan wordt. Maar waarom zou je ons kiezen om zonnepanelen te plaatsen op jouw plat dak? Het antwoord op deze vraag is heel simpel. Bij De Groene Investering zijn we al jaren dagelijks bezig met het plaatsen van zonnepanelen. Hierdoor hebben we veel kennis en ervaring, en kunnen we ons ook experts noemen op het vlak van zonnepanelen en de montage ervan. Deze expertise gebruiken we graag om ook jouw dak te voorzien van zonnepanelen, zodat ook jij kunt genieten van een duurzamer en waardevoller huis.

Contact

Dus, wil jij ook zonnepanelen op je plat dak? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, en dan bekijken we samen met jou wat we voor jou kunnen betekenen!

In deze blog kreeg je veel informatie over zonnepanelen op een plat dak. Wil je toch nog meer weten over zonnepanelen? Klik dan hier!