Zonnepanelen: hoe werkt het?

zonnepanelen kopen - de groene investering

Zonnepanelen: hoe werkt het?

Bij het bezitten van zonnepanelen komen enkele processen kijken, denk hierbij bijvoorbeeld aan: de aanmelding van zonnepanelen, het onderhoud van zonnepanelen en natuurlijk ook de plaatsing van de zonnepanelen. Maar hoe werken deze processen eigenlijk? We beantwoorden deze vraag en nog vele andere in dit artikel!

Zonnepanelen aanmelden: waarom moet dat, en hoe werkt het?

Wie in Nederland zonnepanelen laat plaatsen, moet deze aanmelden. Maar waarom moet dat eigenlijk? Wel, netbeheerders moeten kunnen inschatten hoeveel stroom er op welke plekken teruggeleverd zal worden aan het net.

Maar de aanmelding van zonnepanelen heeft ook voor jou zeker voordelen. Doordat je je zonnepanelen aanmeldt kunnen leveranciers immers ook je teruggeleverde energie verrekenen met je verbruik, dit noemen we ‘salderen’. Wanneer je je zonnepanelen niet aanmeldt, mag je energieleverancier echter beslissen om je geleverde energie niet te vergoeden en dan geef jij dus gratis je energie weg.

Hoe moet je zonnepanelen aanmelden?

Nu weet je al waarom je jouw zonnepanelen moet aanmelden, maar hoe doe je dat? Zonnepanelen aanmelden is helemaal geen ingewikkeld proces, met een paar klikken is het gebeurd! Het enige wat je moet doen is surfen naar de website https://www.energieleveren.nl/. Daar geef je je contactgegevens, adresgegevens en aanvullende gegevens over je zonnepanelen in. Heb je dit gedaan? Dan zijn jouw zonnepanelen aangemeld en kun je een terugleververgoeding ontvangen.

Zonnepanelen leggen: hoe werkt dat?

Hoe zonnepanelen geplaatst worden, is erg afhankelijk van het dak of vlak waarop deze gelegd worden. Zo kun je zonnepanelen plaatsen op een hellend dak, een plat dak of in een open veld. Hieronder bespreken we elke mogelijkheid.

Plaatsing van zonnepanelen op een hellend dak

Op een hellend dak worden zonnepanelen bovenop de dakbedekking aangebracht. Afhankelijk van de gewenste oriëntatie, kunnen de zonnepanelen parallel met het dak of onder een hoek gemonteerd worden.

Plaatsing van zonnepanelen op een plat dak

Op platte daken worden zonnepanelen eerst gemonteerd op steunen en dan op het dak geplaatst. Op platte daken is er vaak ballast van ongeveer 80 tot 100 kg per vierkante meter nodig, deze zorgt ervoor dat de zonnepanelen stabiel staan en dus niet wegwaaien.

Plaatsing van zonnepanelen in een open veld

Heb je een grote tuin? Dan kun je overwegen om je zonnepanelen te plaatsen op een open veld. In dit geval worden de panelen gemonteerd op een constructie op de grond. Heipalen of betonblokken zorgen dan vaak voor de verankering.

Onderhoud zonnepanelen

Overweeg je om zonnepanelen te laten plaatsen, en wil je weten of deze vaak nood hebben aan onderhoud? Dan hebben we goed nieuws, zonnepanelen eisen namelijk niet al te veel onderhoud!

Uiteraard bevinden zonnepanelen zich wel in de buitenlucht dat betekent dat ze onderhevig zijn aan weersomstandigheden en alles wat in de lucht vliegt. Zo kunnen zonnepanelen bijvoorbeeld bevuild worden door vogels, bladeren, zand en sneeuw. Een laagje vuil kan ervoor zorgen dat je zonnepanelen minder licht opvangen en dat je dus een lager rendement behaalt. Het is dus een goed idee om je zonnepanelen af en toe te reinigen. Daarnaast moet je de omvormer van je zonnepanelen om de 10 tot 15 jaar vervangen.

Welk soort zonnepaneel moet je kiezen?

Er zijn vandaag de dag verschillende soorten zonnepanelen. Het verschil tussen de zonnepanelen zit meestal enkel in de zonnecel. Zo kun je kiezen uit monokristalijn silicium zonnecellen, polykristalijn silicium zonnecelllen, amorf silicium zonnecellen, dunne film zonnecellen en CIGS-panelen. Maar welke moet je eigenlijk kiezen? Dat hangt af van je situatie en je voorkeuren. We bespreken hieronder alle mogelijkheden!

Wil je het hoogst mogelijke rendement behalen? Dan kies je best voor de eerste optie: zonnepanelen met monokristalijn silicium zonnecellen. Deze zonnepanelen zijn echter ook de duurste.

Wil je iets minder betalen en neem je dan ook vrede met een iets lager rendement? Dan kies je best voor de polykristallijn silicium zonnecellen. Bij de montage van deze panelen kunnen er wel meer zonnecellen op een zonnepaneel zijn, waardoor je het verlies bijna kunt compenseren.

Heb je een slecht dak dat niet veel gewicht kan dragen? Dan zijn de amorf silicium zonnepanelen waarschijnlijk de beste keuze. Het rendement van deze panelen is wel een stuk lager dan bij de bovenstaande soorten.

Heb je een slecht dak dat niet veel gewicht kan dragen en wil je niet veel betalen? Dan zijn de dunne film zonnecellen iets voor jou! Zoals de naam het al verraadt, zijn deze zonnepanelen immers erg dun en flexibel. Daarnaast zijn ze ook goedkoop tegenover de andere soorten.

Wil je de nieuwste technologie van zonnepanelen op je dak hebben? Dan zijn CIGS-zonnepanelen iets voor jou. Deze panelen hebben heel wat voordelen, zo bevatten ze geen zware metalen, zijn ze makkelijk om te produceren en kunnen ze verticaal geplaatst worden als gevelbekleding. Deze zonnepanelen hebben echter wel een laag rendement tegenover kristallijnsylilicium zonnepanelen. Er wordt wel verwacht dat CIGS-panelen deze in de toekomst zullen vervangen.

In dit artikel kon je al veel lezen over de verschillende processen die komen kijken bij het bezitten van zonnepanelen. Wil je toch nog meer weten? Klik dan hier! Wil je meer over ons, onze diensten en onze visie weten? Klik dan ook zeker hier!

Contact

Dus, wil jij ook zonnepanelen laten monteren om zo te besparen op je energierekening en je steentje bij te dragen aan een beter milieu? Neem dan nu contact met ons op, en dan bekijken we samen met jou wat we voor jou kunnen betekenen!

Heb je nog vragen of heb je nood aan advies over zonnepanelen? Ook dan kun je ons contacteren, en dan beantwoorden we je vragen zo snel mogelijk!