Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Is Mijn Dak Geschikt Voor Zonnepanelen?
Wanneer je zonnepanelen overweegt te plaatsen, moet je natuurlijk zeker weten dat je dak geschikt is voor deze zonnepanelen en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Dit is afhankelijk van heel wat zaken zoals het soort dak. Zo is er een verschil tussen bijvoorbeeld rieten daken, platte daken, golfplaten, bitumen daken, oude daken, groene daken en metalen daken. Hieronder bespreken we elk soort dak en zijn mogelijkheden!

Aantal zonnepanelen berekenen
Uiteraard moet je eerst weten hoeveel zonnepanelen je gaat laten monteren of plaatsen. Om het optimale aantal zonnepanelen te bepalen moet je rekening houden met je gewenste opbrengst en natuurlijk ook de grootte van je dak. Vaak is de gewenste opbrengst net genoeg om je jaarlijkse stroomverbruik te kunnen opwekken.
Om te zien hoeveel stroom je per jaar nodig hebt, kun je je energierekeningen van de vorige maanden en jaren bekijken. Wanneer je jouw jaarlijks stroomverbruik gevonden hebt, kun je dit delen door het vermogen van 1 zonnepaneel (ongeveer 350Wp). Let op: zonnepanelen benutten vaak “maar” 90% van de totale capaciteit. Je kunt je jaarlijkse stroomverbruik dus best vermenigvuldigen met 1,1. De formule voor het berekenen van het aantal zonnepanelen is dus: (jaarlijks stroomverbruik x 1,1) gedeeld door het vermogen van 1 zonnepaneel.
Nadat je het aantal zonnepanelen met de formule berekend hebt, moet je uiteraard nagaan of je dak groot en sterk genoeg is om dit aantal te dragen.
Zonnepanelen: plaatsen of niet?
Zonnepanelen plaatsen is tegenwoordig een goed idee. De energieprijzen blijven immers maar stijgen en de aardbol blijft maar opwarmen. Met zonnepanelen kun je namelijk zelf je energie opwekken waardoor je niet afhankelijk bent van de hoge energieprijzen die energieleveranciers aanrekenen. Ook kun je door zonnepanelen te plaatsen je steentje bijdragen aan een beter milieu.
In sommige gevallen zijn zonnepanelen toch een slecht idee. Zonnepanelen hebben namelijk ruimte en zonlicht nodig. Daardoor is het een slecht idee om zonnepanelen te plaatsen op daken waar de zon bijna niet op schijnt, en op kleine daken waar maar 1 of 2 zonnepanelen geplaatst kunnen worden.
Zonnepanelen per dak: de verschillende soorten en hun mogelijkheden
Vaak worden zonnepanelen geïnstalleerd op platte of hellende daken, maar ook op andere soort daken worden tegenwoordig zonnepanelen geplaatst. Hieronder bespreken we elk soort dak en zijn mogelijkheden.
Zonnepanelen op een rieten dak monteren
Zonnepanelen kunnen zowel op een nieuw als een bestaand rieten dak geplaatst worden. In de meeste gevallen worden de zonnepanelen ingewerkt in het riet, daarvoor wordt dan een uitsparing gevormd die daarna opgevuld wordt met de panelen. Deze uitsparing mag niet te diep zijn om schaduw op de zonnepanelen te voorkomen.
Zonnepanelen op een plat dak monteren
Het voordeel van zonnepanelen plaatsen op platte daken, is dat je zelf de perfecte hellingsgraad kunt kiezen. Deze hellingsgraad wordt gecreëerd door de montageconstructie waarop de zonnepanelen staan. Er is echter ook een nadeel aan zonnepanelen op een plat dak, de rijen van zonnepanelen moeten op platte daken namelijk niet net naast elkaar gemonteerd worden om schaduw te voorkomen, dit zorgt voor plaatsverlies. Ook hebben zonnepanelen op platte daken ballast nodig, dit wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de panelen niet wegvliegen wanneer er een sterke wind is.
Zonnepanelen op golfplaten monteren
Garages, tuinhuisjes en stallen worden vaak bedekt met golfplaten. Wil je op deze constructies zonnepanelen plaatsen? Dat kan! Als de constructie niet als woning gebruikt wordt, kan het echter zijn dat je eerst een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen.
Op een gebouw met golfplaten worden zonnepanelen niet geplaatst op de golfplaten zelf, maar wel op de dakstructuur van het gebouw, hiervoor worden de golfplaten doorboort en met stokschroeven of andere speciale schroeven vastgemaakt.
Zonnepanelen portrait monteren op een plat dak
Potrait zonnepanelen worden staand of verticaal geïnstalleerd. Het tegengestelde van portrait monteren is de landscape variant, deze wordt plat of liggend gemonteerd. Welke optie je moet kiezen hangt af van enkele factoren en wensen. Heb je een redelijk klein dak en is er dus een beperkte ruimte voor zonnepanelen? Dan kun je er best voor kiezen om je zonnepanelen portrait te installeren. Wil je dat je zonnepanelen niet goed zichtbaar zijn? Dan kies je er best voor om je zonnepanelen landscape te monteren, zo zie je de zonnepanelen immers minder goed vanaf de grond.
Zonnepanelen op een bitumen dak monteren
Heb je een bitumen dak en wil je daar zonnepanelen op plaatsen, maar weet je niet of dat eigenlijk mogelijk is? Als je een plat bitumen dak hebt, is het waarschijnlijk mogelijk. Op platte daken gebruiken we namelijk ballast en worden de zonnepanelen dus niet op het dak zelf geplaatst. Ballast is wel redelijk zwaar, daarom moet je eerst zeker zijn dat je dak dit kan dragen.
Heb je een schuin bitumen dak? Dan zijn er een paar restricties. In dit geval kunnen zonnepanelen immers enkel geplaatst worden, als de bitumineuze dakdichting op het houtwerk is geplaatst. Ligt er eerst nog een laag isolatie tussen het houtwerk en de bitumen? Dan is het bijna onmogelijk om zonnepanelen te plaatsen.
Zonnepanelen op een oud dak monteren
Heb je een oud dak, en vraag je je af of je hier zonnepanelen op kunt plaatsen? Het antwoord op deze vraag is vaak “ja”. Maar er zijn toch enkele uitzonderingen. Zeer oude daken kunnen immers gevoelig en kwetsbaar zijn, waardoor ze geen zonnepanelen kunnen dragen. Als dit bij jou het geval is, moet je eerst je dak laten herstellen en/of sterker maken. Heb je asbest? Dan moet deze ook verwijderd worden vooraleer je zonnepanelen kunt plaatsen.
Zonnepanelen op een groen dak
Heb je een groen dak, en wil je dat dak nog duurzamer maken met zonnepanelen? Dat kan! Een groen dak kun je immers perfect combineren met zonnepanelen. Sterker nog, het is zelfs aan te raden! Een groen dak zorgt er namelijk voor dat je panelen minder snel beschadigd worden, en je een hoger rendement behaalt. De omgevingstemperatuur is immers cruciaal voor zonnepanelen en het rendement ervan. Wanneer deze temperatuur stijgt, kunnen er op klassieke daken met roofing of EPDM temperaturen boven de 65 graden behaald worden. Zo’n hoge temperaturen zijn slecht voor het rendement en zorgen ervoor dat de levensduur van je zonnepanelen verkort.
Een groen dak daarentegen, voorkomt deze extreme temperaturen. Planten behouden namelijk altijd een warmte onder 36°, zo hebben de zonnepanelen een hoger rendement (ongeveer 10 tot 15%) en een langere levensduur.
Zonnepanelen op een metaal dak
Ook op metalen daken kunnen zonnepanelen worden geplaatst. De plaatsing van zonnepanelen op een plat metalen dak is vrij eenvoudig: er wordt een gat geboord in de metalen of stalen laag, en daarna kan een rail gemonteerd worden. Hierop komen dan uiteindelijk de zonnepanelen.
In dit artikel kon je al veel lezen over de verschillende daken waar je al dan niet zonnepanelen op kunt plaatsen. Wil je toch nog meer weten over zonnepanelen en de plaatsing ervan? Klik dan hier! Wil je meer over ons, onze diensten en onze visie weten? Klik dan ook zeker hier!
Nood aan advies? Neem contact met ons op!
Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen, en wil jij dus ook zonnepanelen laten monteren om zo te besparen op je energierekening en je steentje bij te dragen aan een beter milieu? Neem dan nu contact met ons op, en dan bekijken we samen met jou wat we voor jou kunnen betekenen!
Heb je nog vragen of heb je nood aan advies over zonnepanelen op jouw dak? Ook dan kun je ons contacteren, en dan beantwoorden we je vragen zo snel mogelijk of komen we langs om te bekijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen!