De opbrengst van zonnepanelen

20201222_144357

Wat zijn de kosten en de opbrengst van zonnepanelen?

De aardbol blijft maar opwarmen, en terwijl wereldleiders zoeken naar manieren om dit tegen te gaan nemen ook meer en meer burgers zelf initiatief, bijvoorbeeld door zonnepanelen te laten plaatsen of met een elektrische auto te rijden. Milieubewust zijn is zeker goed, maar veel mensen willen er toch niet te veel geld aan uitgeven. Ze vragen zich ook af of het, naast het milieu, ook voor hun portefeuille waard is om zo’n zonnepanelen te plaatsen. Hieronder vergelijken we de kost en de opbrengst van zonnepanelen om een antwoord te geven op deze vraag!

Wat is de opbrengst van zonnepanelen per maand?

Zonnepanelen zijn afhankelijk van zonnestralen; hoe meer zonlicht, hoe meer energie ze produceren. Het is daarom ook logisch dat zonnepanelen in lichtrijke maanden zoals Juni en Juli veel meer opbrengen dan in donkere wintermaanden zoals December en November. Op jaarbasis leveren 10 zonnepanelen ongeveer 3150 kWh, deze hoeveelheid energie heeft een waarde van ongeveer 600-800 euro. Energieprijzen zijn nu wel nog steeds aan het stijgen waardoor dit steeds meer waard wordt en je steeds meer bespaart door zonnepanelen.

Hier naast vind je een realistische verdeling van de opbrengst van zonnepanelen per maand:

Wat zijn de prijzen van zonnepanelen

Zeer veel mensen vragen zich af hoeveel zonnepanelen nu eigenlijk precies kosten. Helaas kunnen we hier geen exacte prijs geven. De prijs van zonnepanelen is namelijk afhankelijk van een heleboel factoren, denk maar aan: de kwaliteit van de zonnepanelen, de prijs van de zonnepanelen en de afwerking ervan. Ook wordt de prijs per paneel vaak goedkoper als je meer panelen koopt. Zo is de prijs per zonnepaneel lager wanneer je 15 zonnepanelen laat plaatsen, dan wanneer je er 5 laat plaatsen. Wat wel zeker is, is dat de prijs van zonnepanelen in de afgelopen jaren sterk gedaald is.

Uiteraard is deze uitleg niet wat je wilde horen, jij wilt concrete cijfers. Daarom zullen we je niet langer laten wachten en bespreken we hieronder een concreet voorbeeld.

Wat kosten 10 zonnepanelen?

Tijd voor een concreet voorbeeld! Laten we veronderstellen dat je 10 zonnepanelen laat plaatsen. Gemiddeld kost zo’n installatie van 10 zonnepanelen met 310 Wattpiek tegenwoordig € 2000. In deze prijs is de montage van de zonnepanelen nog niet inbegrepen. Wil je je zonnepanelen niet zelf plaatsen? Geen probleem hieronder bespreken we de prijs van 10 zonnepaneel inclusief montage.

Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief montage

Wil je je zonnepanelen laten monteren door een specialist? Dan moet je uiteraard iets meer betalen, maar zo weet je wel dat je zonnepanelen goed en veilig geplaatst zullen worden. Gemiddeld betaal je voor dezelfde zonnepanelen inclusief montage ongeveer € 4.000. Deze zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee en produceren in deze tijd energie met een waarde die gelijk is aan het drievoud of het viervoud van de prijs voor de zonnepanelen zelf (€ 12.000-€ 16.000)

Wat kosten 12 zonnepanelen exclusief montage?

Je denkt waarschijnlijk dat je voor de kost van 12 zonnepanelen te weten, de kost voor 10 zonnepanelen moet delen door 10 en dan vermenigvuldigen met 12. Dit is echter niet helemaal correct. Want hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe lager de prijs per zonnepaneel. De prijs voor 12 zonnepanelen is dus ongeveer € 2350 exclusief plaatsing.

Kosten van 12 zonnepanelen inclusief montage

Dit principe geldt ook voor de prijs van 12 zonnepanelen inclusief montage, hiervoor betaal je tegenwoordig ongeveer € 4300. Let op: dit is een voorbeeld, de prijs van zonnepanelen is namelijk afhankelijk van veel factoren.

Meterkast vervangen: wanneer moet het, en hoeveel kost het?

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, moeten deze geïnstalleerd worden op je meterkast. Is je meterkast oud en bevat het smeltzekeringen? Dan kun je best je meterkast vervangen vooraleer je zonnepanelen laat plaatsen. Voor het laten vervangen van een meterkast betaal je ongeveer € 450, exclusief btw. Deze btw-kosten kun je na de aanschaf van je zonnepanelen echter volledig terugkrijgen. Het is dus zeker een goed idee om van deze gelegenheid te profiteren en je meterkast te laten vervangen.

Hoe kun je besparen op de prijs van zonnepanelen?

De prijzen van zonnepanelen zijn vandaag de dag redelijk laag, maar er zijn nog altijd manieren om de prijs van je zonnepanelen lager te maken. Maar hoe dan?

De eerste manier hebben we je al uitgelegd: door meer zonnepanelen te kopen, daalt de prijs per zonnepaneel. Maar er zijn er nog, zo kun je bijvoorbeeld ook nagaan of je gemeente of stad subsidies aanbiedt voor zonnepanelen, hierdoor kan je namelijk al snel een paar honderd euro besparen

Helaas delen niet alle gemeenten subsidies uit voor het plaatsen van zonnepanelen, maar niet getreurd! Iedereen kan immers zijn betaalde btw terugvragen aan de Belastingdienst, zo betaalt de Belastingdienst jou eens en kun je een pak besparen op je zonnepanelen.

Daarnaast bestaan er nog enkele regelingen die je kunnen helpen bij de aankoop van zonnepanelen, de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening zijn daar voorbeelden van. Via deze leningen kun je tegen aan een erg lage rente een bedrag lenen voor zonnepanelen.

Onze conclussie

Is de plaatsing van zonnepanelen het waard?

Nu we de kost en de opbrengst van zonnepanelen vergeleken hebben, is het tijd om een besluit te nemen. We hebben gezien dat 10 zonnepanelen ongeveer € 4.000 kosten, inclusief montage. We hebben ook gezien dat diezelfde zonnepanelen na 25 jaar ongeveer € 12.000 tot € 15.000 aan elektriciteit opbrengen. We kunnen dus besluiten dat zonnepanelen zeker een goede investering zijn. Daarnaast draag je, door de plaatsing van zonnepanelen, ook je steentje bij aan een beter klimaat.

In dit artikel kon je al veel lezen over de kost en de opbrengst van zonnepanelen. Wil je toch nog meer weten? Klik dan hier! Wil je meer over ons, onze diensten en onze visie weten? Klik dan ook zeker hier!

Contact

Dus, wil jij ook zonnepanelen laten plaatsen om zo te besparen op je energierekening? Neem dan nu contact met ons op, en dan bekijken we samen met jou wat we voor jou kunnen betekenen!

Heb je nog vragen of heb je nood aan advies? Ook dan kun je ons contacteren, en dan beantwoorden we je vragen zo snel mogelijk!